[O1] Padła sprężarka klimy TDI 98 AHF Problem z doborem?
Witam
w majówkę klima zaczęła słabo chłodzić ,pojechałem do warsztatu na full serwis klimatyzacji,okazało się(wg majstra klimaciarza) że po załadowaniu odczynnika i próbie włączenia klimy sprężarka nie rusza tzn nie tłoczy w układ odczynnika więc majster powiedział że trzeba sprężarkę wymienić.Pojechałem szukać sprężarki,znalazłem od golfa IV sugerując się tym że to takie same silniki więc będzie pasować na 100%
no i nieco się zdziwiłem jak się okazało,że sprężarki różnią się wtyczkami/
Kolejna sprawa to taka że na allegro szukałem sprężarki z moją wtyczką mają zupełnie inne numery katalogowe i teraz pytanie czy to nie będzie miało związku z działaniem klimy jak włożę sprężarkę o innych numerach ale z taką samą wtyczką.Dodam że mam klime manualną.
pozdrawiam
Myślę,że powinieneś zmienić serwis klimatyzacji.
Jeśli specjalista z serwisu stwierdza,że sprężarka jest do naprawy,to ją naprawia.Jeśli nie potrafi,oznacza to,że serwis jest do d.
Sprężarka klimy to nie jest skomplikowane urządzenie i naprawa (nie wymiana) ogranicza się do wymiany sprzęgiełka i kilku uszczelniaczy.Jeśli serwis nie potrafi tego ogarnąć,zmień serwis.
Jesteś z drugiego krańca PL.Gdyby nie to,poleciłbym Ci serwis klimy w Lublinie.
Tu nie ma powiedzenia,że coś jest do wymiany,lub naprawy.
Klient wstawia auto i odjeżdża sprawnym.
Trudno nazwać to serwisem klimatyzacji,po prostu w moim mieście jest pełno "Uzupełniaczy klimatyzacji' a nie serwisów.Jutro zostawiam auto we właśnie takim typowym serwisie klimatyzacji zobaczymy co wymyślą.Krzykneli mi za nową sprężąrkę 950zł :? trochę za grubo plus kompletne napełnianie itp to aż usiadłem dlatego szukam zawczasu sprężarki i pytam czy to nie robi różnicy jeśli będą inne numery sprężarki niż tej co posiadam.
w niektórych modelach sprężarek zostały zmienione wtyki elektryczne . jeśli sprężarki są takie same i dadzą sie podmienić to przełuż wtyczki i po problemie, uważaj tylko byś nie zamienił plusa z minusem bo spalisz cewkę.
Jeśli rzeczywiście masz problem ze znalezieniem właściwej sprężarki, a te które masz pozwalają na podłączenie elementów obiegu czynnika chłodniczego bez żadnych przeróbek, to ja też polecam zamianę wtyczki.
Powiadacie Panowie że nie ma problemu z tym że są inne wtyczki wystarczy przełożyć/przelutować i powinno działać.No nic jutro zobaczymy co powiedzą w serwisie klimy co poszło.Będziemy myśleć jutro.
Komentarz